Skip to main content

Heb ik een tuinontwerp nodig?

Op deze vraag is maar één antwoord mogelijk: JA!

Als je plannen hebt om een tuin aan te leggen of te renoveren, denk je misschien dat je geen tuinontwerp nodig hebt. Je weet al welke indeling je wilt.

In een kleine tuin heb je mischien niet eens zoveel opties om de indeling te veranderen en ligt waar het terras moet komen al min of meer vast...

Toch geven we je 

7 redenen waarom je een tuinontwerp nodig hebt

1. Fundament

Jouw tuinontwerp is eigenlijk de ruggengraat van je buitenruimte. Het is als het fundament onder een prachtig kunstwerk. De ruimte moet worden ingedeeld. Maar waar staat de zon en hoe beweegt deze zich gedurende de dag? Wat is de juiste plek om te loungen? Welke beplanting kan in de zon? Welke juist in de schaduw? Welke mix van materialen vullen elkaar aan en op welke plek komt dit het beste tot zijn recht? Deze vragen worden inzichtelijk bij het maken van een tuinontwerp.

2. Efficiënt ruimtebruik

Hoeveel ruimte is er eigenlijk en hoe verhouden de verschillende ruimtes zich tot elkaar? Is de verhouding goed tussen harde en zachte materialen? Een goed ontwerp helpt je om elke centimeter van je tuin optimaal te benutten. Geen verspilde ruimte meer waar je alleen maar onkruid kunt laten groeien. Met een slim ontwerp transformeer je zelfs de kleinste hoekjes in functionele en esthetisch aantrekkelijke zones.

3. Persoonlijke expressie

Jouw tuin is als een blanco canvas, wachtend om tot leven te worden gebracht met kleurrijke penseelstreken van jouw persoonlijkheid. Een ontwerp stelt je in staat om je stempel te drukken op de buitenruimte, of je nu kiest voor een wilde bloementuin, een strakke moderne oase of iets daar tussenin.

4. Invulling van de techniek

Nu de tuin goed in kaart is gebracht, is direct inzichtelijk waar we stopcontacten willen, waar de robotmaaier aangesloten moet worden en wat de plek wordt van de barbecue. Laten we de slimme tuinverlichting niet vergeten en zeker niet het bewateringssysteem dat de planten van water voorziet terwijl je op vakantie bent.

5. Hoeveel tuinonderhoud kan ik aan?

De meeste mensen houden wel van groen, maar niet van het werk dat er bij komt kijken. Al wordt de hoeveelheid werk ook wel overschat. In een slim tuinontwerp is die balans optimaal. Wel de lusten, maar er is ook nagedacht over de lasten. Hoe het groen gegroepeerd is en hoe de borders zijn omsloten bepaalt hoe netjes de tuin eruit blijft zien.

6. Budgetbewustzijn

Het is makkelijk om te verdwalen in het land van de prijzige tuinmaterialen. Een ontwerp helpt je om je budget te beheren, zodat het direct inzichtelijk is of de plannen financieel haalbaar zijn. Zijn ze dat niet, dan kan je in deze fase gemakkelijk aanpassingen doen, zodat de plannen wel haalbaar worden.

7. Waardevermeerdering van je woning

Een aantrekkelijk en goed onderhouden tuin kan de waarde van je woning aanzienlijk verhogen. Of je nu van plan bent om te verkopen of gewoon wilt genieten van een hogere waardering van je eigen stukje paradijs, een doordacht ontwerp betaalt zichzelf terug in meer manieren dan één.

Een tuin waarvoor voor de aanleg een doordacht tuinontwerp is gemaakt is simpelweg gewoon mooier. Een tuinarchitect heeft vaak ideeën waar je zelf nooit op zou komen. Je weet dan dus eigenlijk niet wat je mist.

Niemand zou een huis laten bouwen zonder tekening. Vraag jezelf eens af waarom je een tuin wel aan zou leggen zonder tuinontwerp.........

3d tuinontwerp

In het tuinontwerp kan je de materiaalkeuzes goed bekijken.

De indeling bepalen: waar wil je zitten? Hoe beweegt de zon?

tuinontwerp
tuinontwerper
hovenier den haag
luxe tuin
terug naar boven